Tariefkaart aanvragen
Een succesvol familiebedrijf

wij3Wij zijn als Dutch Designs with lemon een familiebdrijf en dat werkt erg prettig (Frank en ik zijn zwagers van elkaar). Omdat je familie bent doe je veel voor elkaar en ben je meer met het grote plaatje bezig. Je weet wat elkaars toekomstplannen zijn en dat je het ook voor de familie van de ander doet. En die synergie werkt ook door voor de klanten waar we voor werken en in de waarden die we uitdragen:
logo huisstijl
logo huisstijl

Onderstaand onderzoek van Nyenrode Business Universiteit onderschrijft dit:
Het onderzoek wijst namelijk uit dat zij zich juist onderscheiden van niet-familiebedrijven. Zo stellen klanten dat familiebedrijven meer gerespecteerd, bekend, bewonderenswaardig en prestigieus zijn dan niet-familiebedrijven.Verder werken deze ondernemingen meer met een langetermijnperspectief dan niet-familiebedrijven en zijn familiebedrijven een aantrekkelijke werkgever.

Innovatief, krachtig en betrouwbaar imago
Het imago van het familiebedrijf is de laatste jaren sterk verbeterd. ‘Werden familiebedrijven voorheen nog beschouwd als onder meer onprofessioneel, kleinschalig en stoffig, nu is het imago omgeslagen naar onder andere innovatief, krachtig en betrouwbaar’, zegt Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven aan Nyenrode en auteur van het onderzoeksrapport.

Flören geeft aan dat de kracht van het familiebedrijf nu steeds meer wordt onderkend in de markt. ‘Deze verklaringen van het succes van familiebedrijven zouden veel meer gebruikt kunnen worden in de marketing- en communicatie-activiteiten. Hier valt dus nog een wereld te winnen, zowel richting de arbeidsmarkt als naar klanten en leveranciers.’

Familiegebaseerde merkidentiteit
Stefan Jansen, partner bij Baker Tilly Berk en medeauteur van het onderzoeksrapport, geeft aan dat het gezien de resultaten zeker te overwegen is voor familiebedrijven om een familiegebaseerde merkidentiteit te bouwen.

‘Het bedrijf kan de merkidentiteit richten op de betrokkenheid, waarden, overtuigingen en gebruiken van de familie. Familiebedrijven kunnen naar klanten veel meer benadrukken dat zij de goede relaties met hen koesteren en het langetermijndenken de kansen op een stabiele klantrelatie vergroot.’

Bij het onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, accountants- en belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk, ING en investeringspartner NPM Capital is gebruik gemaakt van ruim 40 interviews en 400 ingevulde vragenlijsten door directeuren van zowel familiebedrijven als niet-familiebedrijven.

bron: markerketing online